Torv 4 i Dalsø Park

Dalsø Park: Internet og bredbånd

Information om internet og bredbånd i Parcelforeningens område

 

Du kan aktuelt få internet (bredbånd) på 4 måder i Dalsø Park:

  • Via antennenettet - coax
  • Via fibernet / optiske kabler (fra efteråret 2022)
  • Via telefonnettet - ADSL / kobber
  • Trådløst

 

Antennenettet - Coax

Via antennenettet kan du i dag få en bredbåndsforbindelse med hastigheder op til 1000/100, dvs. 1 Gbit/s i download-hastighed og 100 Mbit/s i upload-hastighed. Der er med andre ord som udgangspunkt tale om såkaldt asymmetriske hastigheder, med en hurtigere download- end upload-hastighed (lige som for ADSL).

YouSee moderniserede vores antennenet i 2016 som led i 5-årsaftalen om kabel-tv. Denne modernisering er grundlaget for de hurtigere bredbåndsforbindelse, vi kan få i dag.

Se mere på YouSees hjemmeside.

Parcelforeningen har i slutningen af 2019 åbnet op for andre leverandører af bredbåndsforbindelser, således at det ikke længere kun er YouSee, der kan levere bredbånd over vores antennenet. Det er nu også muligt at få bredbånd fra bl.a. følgende leverandører:

 

Fibernet / optisk forbindelse

Fremtidens bredbånd er baseret på fibernet med optiske kabler. Her vil du på sigt kunne opnå den hurtigste og mest stabile internetforbindelse.

Aktuelt er der dog endnu ikke den store forskel i forhold til bredbånd via antennenettet. Du kan i dag få internet via fibernet med hastigheder op til 1000/1000, dvs. 1 Gbit/s i både download- og uploadhastighed. Altså en symmetrisk forbindelse. Som udgangspunkt tilbyder de fleste i dag dog en asymmetrisk forbindelse også via fibernettet, f.eks. 1000/500.

Firmaet GlobalConnect (tidligere kaldte de sig Onefiber) har i løbet af andet halvår 2022 lagt optiske kabler ud i Dalsø Park, og derfor er det i dag muligt at få bredbånd via fibernet her i området.

Det kræver, at du først får lagt et optisk kabel ind i dit hus. Det sker via en aftale med GlobalConnect - se GlobalConnects hjemmeside - eller med én af nedenstående leverandører.

Derefter skal du lave en aftale om internetforbindelse med én af de leverandører, GlobalConnect samarbejder med. Det er i øjeblikket følgende:

 

Hvad skal jeg vælge, og risikerer jeg problemer?

Kan fibernet betale sig? På den korte bane afhænger det af mange ting, ikke mindst hvad du har af internetforbindelse i dag, hvem der betaler den, og hvad du forventer af behov fremover.

Der er dog ingen tvivl om, at du med fiber får en mere fremtidssikker internetforbindelse. Det kan i sig selv være en parameter i forbindelse med hushandel.

Kan fibernet sameksistere med vores antennenet? Ja, der er tale om to forskellige kabler ind i huset, ligesom det tredje kabel til fastnet-telefonforbindelse, som vi alle også har, men de færreste i dag bruger. Du kan altså have internet via fiberkablet samtidig med tv via antennenettet. Du kan sågar have to forskellige internetforbindelser side om side, men så er vi som privatpersoner nok kommet over i afdelingen for overflødighedshorn.

 

Telefonnettet - ADSL

Det er stadig muligt også at få internet via telefonnettet, om end de fleste nok er overgået til nyere teknologier. Via telefonnettet kan du maksimalt få en 10/2-forbindelse - eller i bedste fald 20/2, hvis det er muligt at kombinere to kobbertråde. Dvs. 10 eller 20 Mbit/s i download-hastighed og 2 Mbit/s i upload-hastighed. De faktiske hastigheder er reelt noget mindre, nærmere bestemt knap 7 eller knap 13 Mbit/s som download og godt 1,7 Mbit/s som upload. Mere kan de eksisterende kobberkabler med den nuværende belastning ikke yde.

De reelle hastigheder via telefonnettet er for nedadgående, fordi der ikke eller kun i meget begrænset omfang sker en udbygning af telefonnettet, samtidig med at belastningen af nettet er stigende (flere og flere er mere og mere på nettet).

Der er et antal udbydere af internet-forbindelser via telefonnettet, men de kører alle sammen på TDC/YouSees telefonnet.